Regels nieuw non-concurrentiebeding in één oogopslag

orange-corner-2-001

Nieuwe regels non-concurrentiebeding in één oogopslag

Over het non-concurrentiebeding, waaronder ook het relatiebeding valt, is al jaren veel te doen. Deze bedingen zouden veelal klakkeloos in de arbeidsovereenkomst worden opgenomen waardoor werknemers worden beperkt in hun vrije arbeidskeuze terwijl de werkgever soms helemaal geen belang heeft bij de bedingen.

Nadat een eender wetsvoorstel een aantal jaar geleden in de ijskast verdween ligt nu een nieuw wetsvoorstel ter internetconsultatie voor. In onderstaand schema hebben we de verschillen tussen de huidige en nieuwe situatie inzichtelijk gemaakt. Als het wetsvoorstel er komt, moeten alle nieuwe non-concurrentiebedingen voldoen aan de strengere eisen.

Nu houden (voormalig) werkgevers en werknemers elkaar veelal in een houdgreep bij een discussie over een non-concurrentiebeding omdat niet duidelijk is of de rechter de werknemer aan het beding zal houden. Wij juichen de wetswijziging toe: enerzijds zullen bedrijven graag bereid zijn te betalen voor handhaving van het non-concurrentiebeding indien zij daar daadwerkelijk belang bij hebben anderzijds worden werknemers niet onnodig gehouden aan hun beding. En voor het geval dat toch zo is, dan ontvangen zij in ieder geval een vergoeding ter compensatie.

Read this blog post in English here

orange-corner-2-004

Over de auteur

Eric van Dam

+31 (0)6 101 72 222

evd@clintlittler.com

Laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk alle artikelen op onze blog.

Plan een adviesgesprek.

orange-corner-2-002
orange-round-corner-2-002

Een second opinion nodig? Of sparren over een casus? Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.