Werktijden in de horeca: alles wat je wilt weten!

orange-corner-2-001

Werktijden in de horeca

De zomer is inmiddels aangebroken en dus krijgen hotels, cafés en restaurants weer te maken met piekdrukte. Dat betekent hard werken en dus geregeld lange (nacht)diensten. Maar hoe zit dat wettelijk gezien eigenlijk, wat mag wel; en wat niet? In deze blog behandelen wij de belangrijkste wet- en regelgeving, inclusief bepalingen uit de Horeca-cao.

Horeca-cao
De Horeca-cao is momenteel ‘algemeen verbindend’ verklaard, wat betekent dat alle werkgevers in de horecasector de cao moeten toepassen, ook als ze geen lid zijn van de KHN. Let op, de cao geldt niet alleen voor de traditionele horecabedrijven. Als de loonsom uit horeca-activiteiten meer dan 50% van de totale loonsom uitmaakt van je bedrijf, dan kan het zijn dat je de cao verplicht moet toepassen.

Een verschil van dag en nacht
Volgens de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit mag een dienst voor alle werknemers van 18 jaar en ouder maximaal 12 uur duren en mag de wekelijkse arbeidstijd niet meer dan 60 uur bedragen. Gedurende een periode van 4 weken mag de gemiddelde week 55 uur omvatten en in elke periode van 16 aaneengesloten weken gemiddeld maximaal 48 uur.

Bij nachtdiensten mag maximaal 10 uur achtereenvolgens gewerkt worden. Van een nachtdienst is wettelijk sprake als tijdens een dienst meer dan één uur wordt gewerkt tussen 00.00 en 06.00 uur. Als een werknemer minder dan 16 keer per 16 weken een nachtdienst draait, dan mag hij gemiddeld 48 uur per week werken. Bij regelmatige nachtdiensten, dus 16 keer per 16 weken of méér, geldt een maximum van gemiddeld 40 uur per week.

Jeugdigen en leerlingen
Voor jeugdigen van 16 en 17 jaar gelden speciale arbeidstijdenregels. Zij mogen maximaal 9 uur per dag werken met een weektotaal van 45 uur. In elke periode van 4 weken mogen zij gemiddeld niet meer dan 40 uur per week werken en tot uiterlijk 23.00 uur. Over- en nachtwerk is voor deze leeftijdsgroep uitgesloten.

De Horeca-cao bepaalt daarnaast dat een ‘leerling’ (in de zin van de cao) niet verplicht mag worden om te komen werken op een dag waarop hij al 6 uur onderwijs heeft gevolgd. Bovendien mogen leerlingen over elke periode van 13 weken, gemiddeld niet meer dan 38 uur werken per week, inclusief de normuren voor schooltijd.

Overwerk en werken op feestdagen
Nederland kent geen wetgeving over aanvullende vergoedingen voor werk buiten de ‘normale’ werktijden. De cao bevat hierover echter wel bepalingen. Overwerk op verzoek van de werkgever, wordt in principe gecompenseerd in evenzoveel vrije tijd voor de werknemer, op te nemen binnen drie maanden. Als daar bedrijfsmatig gezien geen ruimte voor is, dan moeten de overwerkuren na die periode tegen honderd procent van het uurloon worden uitbetaald. Overigens geldt volgens de cao een maximum van 10% overwerk.

Moet een werknemer op een feestdag werken dan geldt in beginsel hetzelfde regime: tijd voor tijd, binnen drie maanden. Lukt dat niet, dan krijgt de werknemer een toeslag van 50% voor die gewerkte uren.

Nachttoeslag
De cao bepaalt daarnaast dat werknemers met een frontoffice-functie in logiesverstrekkende bedrijven recht hebben op een nachttoeslag. De toeslag bedraagt 10% van het uurloon en moet worden toegepast op elke nachtdienst waarin in ieder geval van 00.00 tot 06.00 uur aaneengesloten wordt gewerkt. De toeslag geldt in dat geval ook voor de uren van de betreffende nachtdienst die vóór 00.00 uur en na 06.00 uur gewerkt worden.

In conclusie, de wet- en regelgeving in de horecasector wordt op alle uren van de dag gedirigeerd. Heb je vragen over de bovengenoemde uitgelichte thema’s, of andere onderdelen uit de cao, dan helpt CLINT | Littler je graag verder.

Read this blog post in English here.

orange-corner-2-004

Over de auteur

Jasper Hoffstedde

+31 (0)6 280 24 654

jh@clintlittler.com

Laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk alle artikelen op onze blog.

Plan een adviesgesprek.

orange-corner-2-002
orange-round-corner-2-002

Een second opinion nodig? Of sparren over een casus? Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.