Werknemers krijgen een plek aan tafel bij voorbereiding faillissement

orange-corner-2-001

Faillisementswet

Gisteren (21 juni 2016) is de Tweede Kamer akkoord gegaan met een voorstel tot aanpassing van de Faillissementswet.

In dit voorstel is bepaald dat de rechtbank bij de aanwijzing van een curator als voorwaarde stelt dat de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging van de onderneming bij de ’stille voorbereidingsfase‘ voorafgaand aan het faillissement wordt betrokken. Dat is slechts anders indien het belang van de onderneming zich hiertegen verzet.

Daarnaast wordt voor de faillissementsfase geregeld dat een vertegenwoordiger van de werknemers zal worden benoemd als lid van de voorlopige commissie van schuldeisers die door de rechtbank wordt ingesteld bij de faillietverklaring.

Het doel van dit wetsvoorstel is het voorkomen van misbruiken van de Faillissementswet om personeel bij een doorstart op een snelle en goedkope manier te lozen. Daarnaast is beoogd werknemers te betrekken bij de voorbereiding van het faillissement en hen in staat te stellen in het faillissement advies te geven aan de curator over een verkoop en doorstart van rendabele bedrijfsonderdelen.

Klik hier voor het volledige amendement.

Juridisch advies nodig?

Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators. 

orange-corner-2-004

Over de auteur

CLINT | Littler

+31 20 8200 330

info@clintlittler.com

Laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk alle artikelen op onze blog.

Plan een adviesgesprek.

orange-corner-2-002
orange-round-corner-2-002

Een second opinion nodig? Of sparren over een casus? Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.