Werkgebonden personenmobiliteit

orange-corner-2-001

Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)

Rapportageverplichting zakelijk verkeer werknemers per 1 juli 2024

Vanaf 1 juli 2024 zijn veel werkgevers met 100 of meer werknemers verplicht jaarlijks te rapporteren over het reisgedrag van hun werknemers. Dit volgt uit de regels van het ‘Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit’ (het ‘Besluit’). De eerste rapportage moet uiterlijk op 30 juni 2025 zijn ingediend. Wat betekent dit voor u als werkgever en wat is de achtergrond van deze verplichting?

Achtergrond
De rapportageverplichting is onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid. Een van de doelstellingen is de jaarlijkse CO2-uitstoot door zakelijke kilometers (inclusief woon-werkverkeer) in 2030 met 1,5 megaton te verminderen.

Op welke werkgevers is de rapportageverplichting van toepassing?
De rapportageverplichting geldt voor alle werkgevers met i) 100 werknemers of meer die ii) een mobiliteitsvoorziening aan hun werknemers aanbieden, zoals een financiële vergoeding, een auto, een fiets of een OV-kaartje.

Op grond van het Besluit tellen werknemers mee met een dienstverband van minimaal twintig uur per maand. Gedetacheerden, uitzendkrachten, vrijwilligers, werknemers van buitenlandse vestigingen, zzp’ers, wethouders, gemeenteraadsleden en andere politieke vertegenwoordigers zijn uitgezonderd. Voor uitzendbureaus geldt dat werknemers met contracten waarin een zogenoemd uitzendbeding is opgenomen, niet meetellen.

Wat houdt de rapportageverplichting in
Werkgevers dienen jaarlijks voor 1 juli de reisgegevens van hun werknemers van het voorgaande kalenderjaar op te geven via een online formulier. Aangezien de rapportageverplichting op 1 juli 2024 is ingegaan, staat het werkgevers vrij in 2025 enkel de reisgegevens over de tweede helft van 2024 te rapporteren.

Het betreft in elk geval de volgende gegevens:

  • Het totaal aantal zakelijke kilometers met begin- of eindpunt in Nederland dat werknemers in een kalenderjaar hebben afgelegd, met opgave welke kilometers woon-werkverkeer betreft;
  • Het jaartotaal aan kilometers, onderverdeeld in soort vervoermiddel en brandstoftype.

Vlieg- en bootreizen zijn uitgezonderd van de rapportageplicht.

Voor werkgevers is een handreiking gepubliceerd met praktische tips en uitleg over de benodigde gegevens.

Draag bij aan een schoner klimaat
Hoewel de rapportageverplichting voor werkgevers misschien aanvoelt als een administratie last, kent de verplichting een reële upside: werkgevers krijgen namelijk inzicht in de CO2-uitstoot van het zakelijk- en woon-werkverkeer van de eigen organisatie. Ook ontvangen zij tips en informatie over het (verder) verduurzamen van de eigen mobiliteit.

Read this blog post in English here.

orange-corner-2-004

Over de auteur

Wouter Heere

+31 (0)6 579 59 821

wh@clintlittler.com

Laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk alle artikelen op onze blog.

Plan een adviesgesprek.

orange-corner-2-002
orange-round-corner-2-002

Een second opinion nodig? Of sparren over een casus? Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.