CLINT | Littler Explains! Podcast – Aflevering 7

orange-corner-2-001

#7 - Working in the Platform Economy explained! - door Merel Keijzer

Vers van de (audio)pers!  CLINT | Littler Explains! – Working in the Platform Economy, Explained! – door Merel Keijzer.

Elke twee weken bespreken podcast host Jasper Hoffstedde en een van zijn collega’s een interessant onderwerp in het arbeidsrecht. De luisteraar krijgt makkelijke en praktische tips hoe hij lastige situaties het beste kan aanpakken. Vandaag presenteren we aflevering #7 – Working in the Platform Economy  – door Merel Keijzer. Let wel, de voertaal is Engels.

De platformeconomie en hoe deze vorm te geven in het arbeidsrecht
Werkplatforms, je hebt ze waarschijnlijk wel eens gebruikt – misschien zelfs zonder dat je het wist – maar wat zijn het precies? Werkplatforms vormen de basis van de platformeconomie, bestaande uit apps als Deliveroo, Uber en Helpling. Consumenten plaatsen opdrachten op deze apps, die door werkers worden geaccepteerd om uit te voeren. Sommige platforms organiseren de betaling, behandelen klachten of bepalen zelfs het honorarium van de werker. En voor de verdeling van het werk zijn deze apps sterk afhankelijk van algoritmes, gebaseerd op de input van het platform.

Platformwerkers worden over het algemeen niet als werknemers beschouwd, maar in feite wijzen bovenstaande zaken in de richting van een arbeidsverhouding – zoals reeds door sommige rechtbanken is geoordeeld. Platformwerkers kunnen dus beroofd zijn van wettelijke rechten en sociale voordelen. Merel specialiseert zich in de materie en deelt haar gedachten met jullie.

Wat wordt er besproken?
Merel legt uit welke moeilijkheden moeten worden opgelost om werkplatforms in te passen in het arbeidsrecht en de samenleving. Hoe beïnvloeden algoritmes de traditionele arbeidsrelatie? Hoe moeten we platformwerkers en werkplatforms juridisch kwalificeren? Waarom is dat nodig voor de samenleving als geheel? Merel bespreekt verder de stand van zaken rond Europese regelgeving en de mogelijke implementatie van het arbeidsvermoeden. Dat is ook een van de belangrijkste pijlers van nieuwe Nederlandse regelgeving die in 2023 zal worden voorgesteld.

Waar is de podcast te luisteren?
Je vindt CLINT | Littler Explains! op de bekende podcastkanalen, zoals:

Spotify

Apple Podcast

Google Podcast

Podbean

Klik hier om deze pagina in het Engels te lezen.

 

Podcast Series

Luister naar onze podcasts en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht.

orange-corner-2-004

Over de auteur

Jasper Hoffstedde

+31 (0)6 280 24 654

jh@clintlittler.com

orange-corner-2-004

Over de auteur

Merel is professional support lawyer bij CLINT. Zij studeerde Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht en is afgestudeerd in de masters Privaatrecht en Onderneming & Recht. Gedurende haar studie deed Merel bij verschillende advocatenkantoren werkervaring op als student-stagiair en werkstudent. Naast haar werkzaamheden voor CLINT is Merel werkzaam als promovenda op de Universiteit Utrecht, waar zij onderzoek doet naar de verantwoordelijkheden van werkgevers en opdrachtgevers in verschillende vormen van arbeidsrelaties, waaronder de platformeconomie.

Merel Keijzer

+31 (0)20 820 0330

mk@clintlittler.com

Laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk alle artikelen op onze blog.

Plan een adviesgesprek.

orange-corner-2-002
orange-round-corner-2-002

Een second opinion nodig? Of sparren over een casus? Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.