Podcast CLINT | Littler Explains! Aflevering 3

orange-corner-2-001

#3 – The Works Council Explained! – door Dennis Veldhuizen

 

Vers van de (audio)pers! CLINT | Littler Explains! – The Works Council Explained!

Elke twee weken bespreken podcast host Jasper Hoffstedde en een van zijn collega’s een interessant onderwerp in het arbeidsrecht. De luisteraar krijgt makkelijke en praktische tips hoe hij lastige situaties het beste kan aanpakken. Vandaag presenteren we aflevering #3 – The Works Council Explained! – door Dennis Veldhuizen. Let wel, de voertaal is Engels.

De ondernemingsraad
De ondernemingsraad is een onafhankelijk inspraak- en medezeggenschapsorgaan binnen de organisatie van de werkgever, bedoeld om zowel de belangen van de werkgever als die van de werknemer in het oog te houden. Ondernemingen die duurzaam 50 of meer werknemers hebben, zijn verplicht een ondernemingsraad in te stellen. Veel ondernemingen houden zich echter niet aan deze verplichting uit angst niet snel te kunnen handelen. Zoals Dennis uitlegt, is het tegendeel meestal waar, en belangrijker nog, als er geen ondernemingsraad wordt ingesteld terwijl dat wettelijk verplicht is, kan dat nog verdergaande gevolgen hebben doordat het besluitvormingsproces langdurig kan worden gefrustreerd.

Wat wordt er besproken?
In deze aflevering legt Dennis uit waarom de ondernemingsraad wel degelijk van toegevoegde waarde is in het besluitvormingsproces. Met name voor onze luisteraars uit de VS is Dennis’ snelle vergelijking van vakbonds- versus ondernemingsraadsrechten interessant. Verder worden alle basisprincipes uitgelegd: wanneer en hoe richt je een ondernemingsraad op, wanneer betrek je de ondernemingsraad nu precies bij je besluitvorming, en wie fungeert als aanspreekpunt?

Waar is de podcast te luisteren?
Je vindt CLINT | Littler Explains! op de bekende podcastkanalen, zoals:

Spotify

Apple Podcast

Google Podcast

Podbean

orange-corner-2-004

Over de auteur

Jasper Hoffstedde

+31 (0)6 280 24 654

jh@clintlittler.com

orange-corner-2-004

Over de auteur

Dennis is founding partner van CLINT. Hij studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam en werd in 1999 beëdigd als advocaat. Voordat Dennis zich in 2016 aansloot bij CLINT, was hij als partner verbonden aan het advocatenkantoor HDK en daarvoor Amsterdamse kantoor van Greenberg Traurig LLP. Daar gaf hij leiding aan de arbeidsrechtsectie.

Dennis Veldhuizen

+31 (0)6 261 12 757

dv@clintlittler.com

Laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk alle artikelen op onze blog.

Plan een adviesgesprek.

orange-corner-2-002
orange-round-corner-2-002

Een second opinion nodig? Of sparren over een casus? Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.