Newsflash: Kabinet werkt aan coronapas voor werkvloer

orange-corner-2-001

Vragen?

Leg de casus voor aan een van onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten.

Samenvatting

Zojuist heeft het kabinet tijdens een persconferentie aangescherpte coronamaatregelen bekendgemaakt in verband met de stijgende besmettingscijfers. Op de website van Rijksoverheid (klik hier) staan de belangrijkste wijzigingen op een rij. Naast een aanscherping van de basisregels, waaronder het advies tot 1,5 meter afstand houden, en een uitbreiding van de mondkapjesplicht, spitsen sommige maatregelen zich toe op de werkvloer. Deze lichten wij hieronder toe.
Geschreven door:

CLINT | Littler

+31 20 8200 330

info@clintlittler.com

50% thuiswerken en reizen buiten de spits

Vanaf woensdag 3 november 2021 wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’. Daarnaast roept het kabinet werknemers op reizen tijdens de spits zoveel mogelijk te mijden om besmettingen op drukke momenten in het openbaar vervoer te beperken.

Coronapas voor werkvloer

Het kabinet maakte verder bekend te werken aan een wetswijziging die een coronapas op de werkvloer mogelijk maakt. Het gaat daarbij niet om een verplichting maar om de mogelijkheid voor werkgevers om werknemers te vragen naar een coronapas. Op die wijze kunnen werkgevers zorgen voor een veilige werkplek, aldus demissionair minister Hugo de Jonge.

Op plaatsen waar bezoekers nu al een coronapas moeten laten zien, gaat dat ook voor werknemers gelden. Denk bijvoorbeeld aan werkgevers in de horeca of de zorg. Zoals wij in een eerder blog hebben toegelicht, is het op dit moment (op grond van de Wet publieke gezondheid) verboden voor werkgevers van hun werknemers een coronatoegangsbewijs te eisen om toegang te verkrijgen tot hun fysieke werkomgeving, omdat werknemers zijn uitgezonderd van de verplichting om een toegangsbewijs te tonen.

Volgens minister De Jonge zal het ongeveer vijf weken duren om de benodigde wetswijziging te realiseren.

Juridisch advies nodig?

Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators. 

orange-corner-2-004

Over de auteur

CLINT | Littler

+31 20 8200 330

info@clintlittler.com

Laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk alle artikelen op onze blog.

Plan een adviesgesprek.

orange-corner-2-002
orange-round-corner-2-002

Een second opinion nodig? Of sparren over een casus? Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.