WagwEU
Deze meldingsplicht vloeit voort uit de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU). De WagwEU beschermt tijdelijke, buitenlandse werknemers met een buitenlandse werkgever en bestrijdt oneerlijke concurrentie op basis van arbeidsvoorwaarden. Deze werknemers hebben in ieder geval recht op de belangrijkste arbeidsvoorwaarden op grond van Nederlandse arbeidswetgeving, zoals minimumloon, minimum rusttijden en vakantiedagen, veilige arbeidsomstandigheden en gelijke behandeling.
Voor wie geldt de meldingsplicht?
De nieuwe meldingsplicht geldt voor de volgende bedrijven en personen uit de EER (alle EU-lidstaten alsmede Noorwegen, Liechtenstein en IJsland) én Zwitserland:
- zelfstandigen en werkgevers die met eigen personeel naar Nederland komen;
- multinationals die medewerkers binnen hun eigen organisatie detacheren naar Nederland; en
- bureaus die uitzendkrachten in Nederland laten werken.
De opdrachtgevers/klanten van bovengenoemde bedrijven en personen zijn verplicht te controleren of de melding is gedaan, en zo ja, of deze klopt. Zodra de buitenlandse werkgever of zelfstandige een melding heeft gedaan, ontvangt de opdrachtgever of klant een bericht. Zij kunnen de melding online controleren en onjuistheden melden.
Juridische uitdaging of HR vraagstuk?
CLINT | Littler zorgt voor heldere oplossingen. Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.
Wie ontvangt de gegevens?
De Inspectie SZW, de Sociale Verzekeringsbank en de Belastingdienst ontvangen kopieën van de ingevoerde gegevens.
Handhaving
Er geldt geen gedoogperiode voor de meldingsplicht. Dit betekent dat ook de handhaving van de meldingsplicht direct ingaat per 1 maar 2020. Bij niet-naleving van de meldingsplicht kunnen de buitenlandse werkgever, de buitenlandse zelfstandige en de opdrachtgever een boete krijgen.
Juridisch advies nodig?
Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.