Let op met het inhuren van ZZP’ers in ruil voor ontslagen werknemer!

orange-corner-2-001

Vragen?

Leg de casus voor aan een van onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten.

Samenvatting

De wet bepaalt dat een werkgever (die geen uitzendonderneming is) die (i) binnen 26 weken na opzegging van een dienstverband wegens bedrijfseconomische redenen dezelfde werkzaamheden als die van de ontslagen werknemer door een ander laat verrichten; en die (ii) de ontslagen werknemer niet in de gelegenheid heeft gesteld zijn baan opnieuw op te pakken, gestraft kan worden tot herstel van de arbeidsovereenkomst met die voormalig werknemer dan wel tot het betalen van een billijke vergoeding. Dit wordt de zogenaamde wederindiensttredingsvoorwaarde genoemd.
Geschreven door:

Eric van Dam

+31 (0)6 101 72 222

evd@clintlittler.com

‘Door een ander laat verrichten’

In een recente zaak bij de kantonrechter in Maastricht gaat de discussie tussen een werkgever (die een ZZP’er had aangetrokken) en diens voormalig werknemer in de eerste plaats over de zinsnede ‘door een ander laat verrichten’. De kantonrechter is duidelijk: deze voorwaarde geldt ook bij het inhuren van een uitzendkracht of ZZP’er.

Structurele aard’

Volgens de werkgever was de inzet echter niet van structurele aard nu die ZZP’er slechts voor vier maanden was ingezet. Opnieuw vangt de werkgever bot. Of de inzet van de ZZP’er structureel is, is helemaal niet relevant en bovendien is vier maanden best structureel, aldus de kantonrechter.

De kantonrechter vernietigt de opzegging van de arbeidsovereenkomst en de ontslagen werknemer mag weer aan de slag. Bovendien moet de werkgever het loon van de werknemer betalen vanaf de opzeggingsdatum!

Kortom, let goed op binnen welke periode en voor welke werkzaamheden u een zelfstandige of uitzendkracht inhuurt na een reorganisatie. Wanneer u met de werknemer tot een beëindigingsregeling komt, geldt de wederindiensttredingsvoorwaarde overigens niet.

orange-corner-2-004

Over de auteur

Eric van Dam

+31 (0)6 101 72 222

evd@clintlittler.com

Laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk alle artikelen op onze blog.

Plan een adviesgesprek.

orange-corner-2-002
orange-round-corner-2-002

Een second opinion nodig? Of sparren over een casus? Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.