Let op met het (dubbel) straffen van werknemers!

orange-corner-2-001

Vragen?

Leg de casus voor aan een van onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten.

Samenvatting

De kantonrechter in Rotterdam wees onlangs het verzoek van RTV Rijnmond tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een van haar redacteuren af, omdat deze al was gestraft voor hetzelfde vergrijp. Nadat in een krantenartikel de hoogte van het beloningspakket van de directeur van RTV Rijnmond was gepubliceerd, sprak de redacteur de directeur daar per e-mail op aan. De redacteur werd vervolgens door de Raad van Commissarissen (RvC) van RTV Rijnmond, verantwoordelijk voor het beloningsbeleid van de directeur, op het matje geroepen en berispt. De redacteur liet zich echter niet de mond snoeren; enige tijd later zond hij, voorafgaand aan de afscheidsreceptie van de directeur, al zijn collega’s een bericht waarin hij de directeur ernstig bekritiseerde en nogmaals zijn ongenoegen liet blijken over diens ´riante salaris´. RTV Rijnmond ging vervolgens over tot schorsing van de redacteur voor de duur van twee weken met inhouding van salaris, een sanctie die was voorzien in de cao. Vervolgens verzocht RTV Rijnmond de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden, primair wegens verwijtbaar handelen of nalaten (e-grond) en subsidiair wegens een verstoorde arbeidsverhouding (g-grond). De redacteur voerde verweer en verzocht om opheffing van zijn schorsing en wedertewerkstelling.
Geschreven door:

Eric van Dam

+31 (0)6 101 72 222

evd@clintlittler.com

Geen dubbele sanctie voor zelfde vergrijp

Volgens de kantonrechter was inderdaad sprake van verwijtbaar handelen. Niettemin liet hij de arbeidsovereenkomst in stand, omdat RTV Rijnmond haar redacteur al eerder had gestraft door hem te schorsen met inhouding van zijn salaris. RTV Rijnmond had (op basis van de cao) ook kunnen kiezen voor ontslag, al dan niet gecombineerd met een voorafgaande schorsing mét behoud van salaris. Dat heeft zij niet gedaan. Ontslag volgend op de schorsing met inhouding van salaris zou neerkomen op een dubbele sanctie voor hetzelfde vergrijp. Dat druist in tegen zowel de wijze van sanctionering in het arbeidsrecht als tegen de bedoeling van de cao, aldus de kantonrechter.

De kantonrechter hief de schorsing van de redacteur op en wees de verzochte tewerkstelling toe.

RvC mag werknemer niet sanctioneren

Overigens overwoog de kantonrechter dat de door de RvC gegeven waarschuwing buiten beschouwing moest worden gelaten. Tussen de RvC en de redacteur bestaat immers geen arbeidsrechtelijke verhouding. De RvC kan wellicht bemiddelen in conflicten tussen een werknemer en diens werkgever, maar het staat haar niet vrij om sancties aan een werknemer op te leggen of daarmee te dreigen, aldus de kantonrechter.

Juridisch advies nodig?

Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators. 

Wees kritisch bij het sanctioneren van werknemers

Een gemiste kans door het niet nauwkeurig volgen van de regels. En een hard gelag voor RTV Rijnmond, zeker gelet op het feit dat de kantonrechter wel vond dat sprake was van verwijtbaar handelen.

Let er dus goed op bij het sanctioneren van werknemers kritisch te zijn, het ‘spoorboekje’ te volgen en in één keer de juiste route te kiezen.

orange-corner-2-004

Over de auteur

Eric van Dam

+31 (0)6 101 72 222

evd@clintlittler.com

Laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk alle artikelen op onze blog.

Plan een adviesgesprek.

orange-corner-2-002
orange-round-corner-2-002

Een second opinion nodig? Of sparren over een casus? Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.