Hoe zit het ook alweer met de vertrouwelijkheid van mediations?

orange-corner-2-001

Vragen?

Leg de casus voor aan een van onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten.

Samenvatting

Wij merken in onze praktijk regelmatig dat er onduidelijkheid bestaat over de vertrouwelijkheid van mediations. Cliënten stellen ons geregeld vragen zoals: De wederpartij noemt in de dagvaarding dat ik de stekker uit de mediation heb getrokken. Mag dat wel? Ik heb tijdens de mediation stukken ontvangen die mijn gelijk bewijzen. Kan ik die stukken aan de rechter overleggen? De wederpartij heeft in de mediation toegegeven dat hij fout zat. Dat kunnen we nu toch wel tegen hem gebruiken?
Geschreven door:

Eric van Dam

+31 (0)6 101 72 222

evd@clintlittler.com

Hoe zit het nou precies met de vertrouwelijkheid in mediations?

Vertrouwelijkheid is één van de kernaspecten van mediation. Waar partijen in (de aanloop naar) een rechtszaak veelal niet het achterste van hun tong laten zien, is het essentieel voor het slagen van een mediation dat partijen elkaar juist wel een grote mate van openheid van zaken geven. Dat bevordert immers het vertrouwen dat nodig is om dichter bij elkaar te komen en elkaar iets te gunnen.

Partijen die via mediation proberen hun relatie te verbeteren of een geschil op te lossen, doen dat veelal ter voorkoming van een gerechtelijke procedure. Vaak lukt dat. Niet altijd, waarna alsnog de gang naar de rechter wordt gemaakt. Het is dan van groot belang dat hetgeen tijdens de mediation in vertrouwen is gedeeld, vervolgens niet in de rechtszaak open en bloot op tafel komt te liggen.

Hoe is de vertrouwelijkheid van het mediationdossier vastgelegd en welke ruimte bestaat er voor partijen om zich na de mediation te beroepen op stukken uit het mediationdossier?

In het mediationreglement van de Mediatorsfederatie Nederland (‘MfN’) is de geheimhoudingsplicht voor mediations opgenomen. Kort gezegd is het zowel partijen als de (MfN-register)mediator verboden mededelingen te doen over zaken of zich op stukken te beroepen die tijdens de mediation bekend zijn geworden. Daarbij is expliciet vermeld dat dit verbod zich ook uitstrekt tot het doen van mededelingen aan of het zich beroepen op stukken bij rechters of arbiters.

Onder stukken wordt mede verstaan: de mediationovereenkomst, aantekeningen van de mediatior of partijen uit de mediation, verslagen, de overeenkomst waarin partijen de in de mediation gemaakte afspraken hebben vastgelegd (voor zover zij hebben afgesproken dat deze vertrouwelijk blijven) alsmede andere gegevensdragers zoals geluidsbanden, videobanden, foto’s en digitale bestanden in welke vorm dan ook.

Wanneer een partij zich (in een rechtszaak) wil beroepen op mededelingen en/of stukken die onder de geheimhoudingsplicht van de door hen gevoerde mediation vallen, dan zal hij daarvoor de toestemming van de andere partij moeten krijgen.

Voornoemde geheimhoudingsplicht gaat dus behoorlijk ver en vormt een goede waarborg voor de vertrouwelijkheid in mediations. Zo kunnen partijen met een gerust hart open kaart spelen in de mediation, hetgeen de kans dat de mediation succesvol wordt afgerond, aanzienlijk verhoogt.

Let op: het mediationreglement (en het daarin opgenomen geheimhoudingsbeding) van de MfN is enkel van toepassing indien partijen dat reglement op de mediation van toepassing hebben verklaard. MfN‑registermediators zijn te allen tijde verplicht zich te houden aan het mediationreglement. Een goede reden om altijd een MfN-registermediator in te schakelen.

orange-corner-2-004

Over de auteur

Eric van Dam

+31 (0)6 101 72 222

evd@clintlittler.com

Laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk alle artikelen op onze blog.

Plan een adviesgesprek.

orange-corner-2-002
orange-round-corner-2-002

Een second opinion nodig? Of sparren over een casus? Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.