Oplossingen
Een ding staat buiten kijf: de businessmodellen van de startups zijn niet berekend op hogere prijzen. Ook particulieren zijn hier niet op berekend. Immers, indien de prijs voor een schoonmaker ineens verdubbelt, dan zoekt men een goedkopere schoonmaker, ondanks dat deze werkzaam is in het zwarte circuit.
In Frankrijk en Zweden heeft men inmiddels ingespeeld op dit probleem. Daar betaalt de particulier wel het hogere bedrag per uur, maar ontvangt daarvan een aanzienlijk deel terug via de belasting. Op deze manier wordt de schoonmaker beschermd en blijft hij buiten de zwarte markt. Nadeel: de overheid genereert geen belastinginkomsten en de schoonmaker die niet via Helpling werkt ondervindt concurrentienadeel.
Een andere oplossingsrichting zou zijn het voorzien in een goedkope verzekering: in Pennsylvania krijgen chauffeurs van Uber de mogelijkheid om zich voor 5 cent per rit te verzekeren.
Derde status
Ook kan het creëren van een zogenoemde ‘derde status’ een oplossing bieden voor kluswerkers die geen werknemer maar ook geen zelfstandige zijn. Deze kluswerkers worden dan geregistreerd en betalen belasting, maar de opdrachtgevers betalen wel een hoger uurloon. De vraag is of dit erg is of dat het bieden van bescherming voorop moet staan.
In ieder geval is helder dat een oplossing voor het probleem nog niet bestaat. Dit onderwerp zal zonder twijfel een agendapunt worden voor het volgende kabinet. Wat ons betreft past deze discussie in een bredere discussie over de arbeidsmarkt. Als iedereen – de opdrachtgever, de platformen en de kluswerker – zijn steentje bijdraagt, moet het mogelijk zijn nieuwe vormen van arbeid ook een wettelijke plaats te geven, zodat ook nieuwe vormen van professionals in de toekomst niet tussen de wal en het schip vallen.
Juridisch advies nodig?
Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.