Afwachtende houding werkgever bij herplaatsing afgestraft

orange-corner-2-001

Vragen?

Leg de casus voor aan een van onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten.

Samenvatting

De kantonrechter in Rotterdam heeft in een recente uitspraak herhaald dat, zeker van een grote werkgever, een actieve houding mag worden verwacht ter zake van herplaatsing en scholing.
Geschreven door:

Eric van Dam

+31 (0)6 101 72 222

evd@clintlittler.com

Wel disfunctioneren, niet voldaan aan herplaatsingsplicht

De werkgever had om ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzocht wegens disfunctioneren. De kantonrechter overwoog dat inderdaad sprake was van disfunctioneren maar wees het ontbindingsverzoek niettemin af. Reden: de werkgever had niet aan zijn heplaatsingsplicht voldaan.

De kantonrechter overwoog dat de werkgever dient te onderzoeken of hij de werknemer kan herplaatsen in een andere passende functie, al dan niet na scholing. Daarbij dient hij de werknemer actief te begeleiden, zelf initiatief te nemen en eventueel aanwezige belemmeringen voor een nieuwe functie weg te nemen, aldus de kantonrechter. Hoe? Door bij openstaande vacatures te bekijken in hoeverre problemen met een eventueel niet direct aansluitend CV voor de vacature kunnen worden opgelost en in gesprek met leidinggevenden en de werknemer naar concrete oplossingen te zoeken.

In casu had de werkgever zelf geen onderzoek gedaan naar heplaatsingsmogelijkheden. De werkgever had volstaan met het wijzen op openstaande vacatures en het aanbieden van sollicitatiehulp. De kantonrechter vond dat onvoldoende omdat dat getuigt van een afwachtgende houding waarbij het initiatief bij de werknemer werd gelaten. Daarbij verweet de kantonrechter de werkgever dat hij de werknemer niet eens had uitgenodigd nadat deze had gesolliciteerd op een interne functie.

Het gevolg was dat de kantonrechter het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst afwees en de werkgever veroordeelde in de kosten van de procedure.

Zuur voor de werkgever, zeker gelet op het feit dat wel was komen vast te staan dat sprake was van disfunctioneren.

Verlengingen van de arbeidsovereenkomst geen garantie voor voldoende functioneren

Interessant is dat de kantonrechter overwoog dat de werkneemster uit het feit dat haar arbeidsovereenkomst steeds werd verlengd, niet het vertrouwen mocht putten dat haar functioneren in orde zou zijn. Volgens de kantonrechter moesten deze contractsverlengingen worden bezien tegen de achtergrond van de start met een HBO-studie, die de vakinhoudelijke kennis van de werkneemster naar het gewenste niveau zou moeten brengen. De werkgever mocht daarop vertrouwen, zeker gelet op het feit dat hij de werkneemster er diverse keren op had gewezen dat een HBO-diploma een must was voor de functie.

Juridisch advies nodig?

Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators. 

Zorgvuldigheid en goede dossieropbouw een must

Deze uitspraak bewijst maar weer eens dat ontslag onder de WWZ zeker niet onmogelijk is maar wel de nodige zorgvuldigheid en voorbereiding van de werkgever vereist. Met het hebben van een goede ontslaggrond alleen ben je er niet. De werkgever moet daarnaast aannemelijk maken dat herplaatsing van de werknemer binnen een redelijke termijn, al dan niet met behulp van scholing, in een andere functie niet mogelijk is. Dat verlangt een actieve opstelling van de werkgever en een goede vastlegging van de aan de werknemer te stellen eisen en de met de werknemer gemaakte afspraken.

Meer weten of hulp nodig bij dossieropbouw of ontslag? Bel of mail gerust. CLINT helpt u graag.

orange-corner-2-004

Over de auteur

Eric van Dam

+31 (0)6 101 72 222

evd@clintlittler.com

Laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk alle artikelen op onze blog.

Plan een adviesgesprek.

orange-corner-2-002
orange-round-corner-2-002

Een second opinion nodig? Of sparren over een casus? Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.