rouwverlof: uitleg van voorgestelde wetgeving

orange-corner-2-001

Vijf dagen rouwverlof: uitleg van voorgestelde wetgeving

Deze zomer is een wetsvoorstel ingediend ter introductie van een recht op rouwverlof. In dit blog zetten we de plannen kort uiteen.  

De huidige situatie
Op dit moment voorziet de Wet arbeid en zorg alleen in betaald verlof voor de overlijdensdag en de dag van de uitvaart van een huisgenoot van de werknemer of zijn bloed- of aanverwant in rechte lijn (grootouder, ouder, kind, kleinkind en verder) of in de tweede graad van de zijlijn (broer en zus). Voor de periode na de uitvaart, is niets geregeld. Werkgevers worden veelal aangeraden om rouwende werknemers voldoende te begeleiden, want bij rouw ligt ziekteverzuim op de loer.        

De plannen
De voorgestelde verlofregeling is geënt op een specifieke doelgroep: gezinnen met één of meer minderjarige kinderen waarvan een ouder of kind overlijdt. Doel van het wetsvoorstel is (langdurig) ziekteverzuim terug te dringen en terugkeer naar de werkvloer te bevorderen.

Minimaal vijf rouwdagen
Onder de voorgestelde regeling kan de ouder in deze situatie een beroep doen op een wettelijk minimum van vijf rouwdagen (bij fulltime) waarop de werkgever het loon doorbetaalt. De verlofdagen zijn opneembaar vanaf de dag van de uitvaart tot één jaar na het overlijden van de geliefde.

Meldingsplicht
De werknemer dient het voornemen tot opname van verlofdagen voorafgaand (en onder opgave van reden en vermoedelijke duur en wijze van verlofopname) bij de werkgever te melden. Het verlof wordt vastgesteld conform de wens van de werknemer. De meldingsplicht is vormvrij en kan dus ook mondeling worden gedaan.

Zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen van de werkgever
De werkgever kan het verlof enkel weigeren indien hij de werknemer direct na diens melding laat weten dat er ‘zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen’ zijn waarvoor het belang van de werknemer in redelijkheid voor moet wijken.

De doelgroep
De voorgestelde verlofregeling is afgebakend tot ouders met minderjarige kinderen. De initiatiefnemers kozen hiervoor vanwege de behoefte van deze (kwetsbare) doelgroep aan een dergelijke regeling, en om de uitvoeringskosten voor werkgevers te beperken.

Daarnaast is de regeling ingekleed als minimumnorm, zodat werknemers- en werkgeversorganisaties uitgebreider verlofregelingen kunnen overeenkomen.

Momenteel ligt het wetsvoorstel ter behandeling voor in de Tweede Kamer.

Lees deze blog hier in het Engels

orange-corner-2-004

Over de auteur

Wouter Heere

+31 (0)6 418 20 729

wh@clintlittler.com

Laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk alle artikelen op onze blog.

Plan een adviesgesprek.

orange-corner-2-002
orange-round-corner-2-002

Een second opinion nodig? Of sparren over een casus? Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.