Geen dubbele sanctie voor zelfde vergrijp
Volgens de kantonrechter was inderdaad sprake van verwijtbaar handelen. Niettemin liet hij de arbeidsovereenkomst in stand, omdat RTV Rijnmond haar redacteur al eerder had gestraft door hem te schorsen met inhouding van zijn salaris. RTV Rijnmond had (op basis van de cao) ook kunnen kiezen voor ontslag, al dan niet gecombineerd met een voorafgaande schorsing mét behoud van salaris. Dat heeft zij niet gedaan. Ontslag volgend op de schorsing met inhouding van salaris zou neerkomen op een dubbele sanctie voor hetzelfde vergrijp. Dat druist in tegen zowel de wijze van sanctionering in het arbeidsrecht als tegen de bedoeling van de cao, aldus de kantonrechter.
De kantonrechter hief de schorsing van de redacteur op en wees de verzochte tewerkstelling toe.
RvC mag werknemer niet sanctioneren
Overigens overwoog de kantonrechter dat de door de RvC gegeven waarschuwing buiten beschouwing moest worden gelaten. Tussen de RvC en de redacteur bestaat immers geen arbeidsrechtelijke verhouding. De RvC kan wellicht bemiddelen in conflicten tussen een werknemer en diens werkgever, maar het staat haar niet vrij om sancties aan een werknemer op te leggen of daarmee te dreigen, aldus de kantonrechter.
Juridisch advies nodig?
Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.
Wees kritisch bij het sanctioneren van werknemers
Een gemiste kans door het niet nauwkeurig volgen van de regels. En een hard gelag voor RTV Rijnmond, zeker gelet op het feit dat de kantonrechter wel vond dat sprake was van verwijtbaar handelen.
Let er dus goed op bij het sanctioneren van werknemers kritisch te zijn, het ‘spoorboekje’ te volgen en in één keer de juiste route te kiezen.