Digitale stress
In Frankrijk heeft het Assemblée National afgelopen week een wet goedgekeurd ter bescherming van werknemers: bedrijven met meer dan 50 werknemers mogen geen e-mails meer sturen buiten werktijd. Deze bedrijven moeten een tijdslot vaststellen waarbinnen werknemers hun e-mail niet kunnen checken noch versturen.
Communicatiebureau Heldergroen uit Haarlem hanteert al geruime tijd een dergelijke strategie: na werktijd gaan niet alleen de stoelen aan de kant. Nee, de hele werkvloer gaat naar het plafond! Met één druk op de knop worden de bureaus omhoog getakeld zoals te zien is op dit filmpje: https://vimeo.com/12736211
Op deze manier transformeert de werkvloer in een grote open ruimte met legio mogelijkheden: van inspiratiesessies en yogalessen tot modeshows, serieuze lezingen en wilde feesten! Tegelijkertijd heeft inbreken niet zoveel zin meer want alle waardevolle apparatuur hangt veilig tegen het plafond.
Terwijl in Frankrijk voor- en tegenstanders over elkaar heen buitelen of de bemoeienis van werkgevers met de werk-privé balans van hun werknemers wel een oplossing is voor het stressprobleem, verklaart Sander Veenendaal, eigenaar van Heldergroen, op Radio1 dat deze aanpak voor hen goed werkt; werknemers worden gedwongen ‘op tijd’ de werkplek te verlaten en af te schakelen. Klanten blijken in de praktijk niet alleen te accepteren dat er geen 24/7 bereikbaarheid is maar er zijn zelfs klanten die bewust voor Heldergroen kiezen om deze strategie. En met klanten die het niet accepteren is er toch niet echt een klik. Soms moet je nee durven zeggen tegen een klus, Aldus Heldergroen.
Hoe dan ook, duidelijk is dat de mondiale digitalisering en voortdurende bereikbaarheid ons leven heeft veranderd. De scheidslijn tussen werk en privé vervaagt of verdwijnt zelfs volledig. Sommige werknemers ervaren dit als zegen; zij hebben hun eigen gedrag onder controle en kunnen omgaan met de ‘druk’ om altijd bereikbaar te zijn. Zo kunnen zij hun leven beter zelf organiseren dan bij verplichte nine-to-five aanwezigheid.
Anderen ervaren de continue bereikbaarheid als een loden last en krijgen er stress- of zelfs burn-out klachten van. Hier zullen we als samenleving iets mee moeten doen. Naar mijn mening is dwingende wetgeving niet nodig. Ik laat de verantwoordelijkheid en vrijheid liever bij de burger. Wel is er een rol weggelegd voor werkgevers. Dat kan via rigoureuze maatregelen als verplichte ‘downtime’ maar ook door minder vergaand ingrijpen. Denk aan actief beleid op het gebied van het gebruik van moderne communicatiemiddelen of het opnemen van een gebruikerspolicy daarvoor in het personeelshandboek.
Juridisch advies nodig?
Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.