Aanvragen doen vanaf 6 april
Naar verwachting gaat het UWV aanvraagloket maandag 6 april open. Op vrijdag 3 april maakt het kabinet bekend of de NOW vanaf 6 april is uit te voeren. De aanvraagperiode loopt tot en met 31 mei 2020.
Compensatieperiode en omzetdaling
De compensatie vindt in ieder geval plaats voor de periode van maximaal drie (3) maanden van maart tot en met mei 2020. De omzetdaling van minimaal 20% moet zich voordoen over een driemaandsperiode waarvan de startdatum valt op de eerste dag van de maanden maart, april of mei 2020. Voor 1 juni 2020 zal het kabinet besluiten of een aansluitende compensatieperiode van drie (3) maanden wordt toegepast. Bij verlenging kunnen overigens nadere voorwaarden aan de regeling worden toegevoegd.
De compensatie hangt samen met het omzetverlies van de werkgever. Bedrijven die aan de NOW-voorwaarden voldoen, krijgen een voorschot van 80% van de looncompensatie. Dit voorschot wordt in drie (3) delen uitgekeerd. Het eerste deel kunnen zij binnen twee (2) tot vier (4) weken verwachten.
Juridische uitdaging of HR vraagstuk?
CLINT | Littler zorgt voor heldere oplossingen. Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.
Inspanningsverplichting en baangarantie
Om voor NOW-compensatie in aanmerking te komen gelden twee (2) voorwaarden:
- inspanningsverplichting om de loonsom zoveel mogelijk gelijk te houden;
- geen ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische reden
Bovengenoemde inspanningsverplichting houdt in dat werkgevers hun medewerkers hun reguliere salaris blijven doorbetalen. Daalt de loonsom gedurende de compensatieperiode, dan daalt ook de NOW-looncompensatie.
Werkgevers mogen in de periode van 18 maart tot en met 31 mei 2020 geen ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen indienen bij het UWV. Eventuele reeds op of na 18 maart 2020 ingediende aanvragen, dienen te worden ingetrokken. Aanvragen ingediend in de periode van 1 maart tot en met 17 maart 2020 blijven buiten schot.
Dient de werkgever toch een ontslagaanvraag in of trekt hij een ingediende aanvraag niet (tijdig) in, dan voert het UWV een correctie (boete) door: bij de vaststelling van de looncompensatie stelt het UWV vast wat het loon is van de werknemers voor wie ontslag is aangevraagd en verhoogt dit met 50%. Dit loon inclusief de 50% opslag brengt het UWV vervolgens in mindering op de totale loonsom waarop de uiteindelijke hoogte van de looncompensatie wordt gebaseerd.
Ten overvloede: ontslag wegens andere gronden, zoals disfunctioneren, en ontslag op staande voet, blijft uiteraard mogelijk.
Hoogte compensatie
De hoogte van het bedrag van de compensatie is de uitkomst van: A x B x 3 x 1,3 x 0,9.
Hierbij staat A voor het percentage van de door de werkgever verwachte omzetdaling; B voor de loonsom waarbij wordt uitgegaan van de totale loonsom van werknemers waarvoor de werkgever het loon heeft uitbetaald met dien verstande dat het in aanmerking te nemen loon per werknemer niet meer bedraagt dan € 9.538, want het loon is gemaximeerd op twee (2) keer het SV-dagloon. Salaris boven deze grens wordt niet gecompenseerd.
Grondslag voor de looncompensatie is het zogenaamde socialeverzekeringsloon. Het UWV neemt daarvoor de gegevens uit de loonaangifte bij de Belastingdienst over. Voor alle bedrijven legt het UWV daar een 30% opslag bovenop voor werkgeverslasten (zoals werkgeverspremies, vakantiebijslag en pensioen).
Het UWV vergelijkt de loonsom uit de subsidieperiode met de loonsom van januari 2020 zoals bekend bij de Belastingdienst. Indien die niet bekend is, dan neemt het UWV de loonsom van november 2019 als uitgangspunt. De loonaangifte van januari 2020 wordt gefixeerd op 15 maart 2020. Wijzigingen die na 15 maart 2020 worden doorgegeven, blijven buiten beschouwing. Hiermee beoogt het kabinet misbruik te voorkomen.
Juridisch advies nodig?
Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.
Wie valt eronder?
Het kabinet heeft voor een ‘catch-all’ benadering gekozen. Voor de loonsom in het kader van de NOW tellen alle personen mee voor wie de werkgever loonaangifte doet en is verzekerd voor de Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW) of de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).
De NOW maakt geen onderscheid naar contractvorm: hiermee vallen ook flexwerkers zoals oproep- en uitzendkrachten onder de NOW. Uiteraard geldt ook voor deze groep de voorwaarde dat zij niet worden ontslagen gedurende de compensatieperiode.
De NOW is uitdrukkelijk ook van toepassing op werknemers voor wie de werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft, zoals werknemers met een nulurencontract.
Voor payroll- en uitzendwerkgevers gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere werkgevers. Ook zij kunnen NOW-compensatie ontvangen voor de loonkosten van werknemers die zij in dienst houden.
Concerns / personeels-b.v.’s
Als het bedrijf van de werkgever uit verschillende rechtspersonen bestaat die samen een concern vormen, dan gaat het UWV voor de NOW uit van de omzetdaling in het hele concern. Op deze wijze kunnen ook bedrijven die werken met een zogenaamde personeels-b.v., een vennootschap die formeel de werkgever is van de concernmedewerkers en meestal geen of weinig omzet maakt, gebruik maken van de NOW.
Juridische uitdaging of HR vraagstuk?
CLINT | Littler zorgt voor heldere oplossingen. Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.
De aanvraag
Werkgevers dienen, naast het opgeven van gegevens als bedrijfsnaam en loonheffingennummer, de volgende stappen te doorlopen:
- De werkgever vraagt subsidie aan voor de loonsom in maart, april en mei 2020 in verband met een omzetverlies van meer dan 20%;
- Verwacht de werkgever dat het effect van de huidige situatie pas met vertraging in de omzetcijfers zichtbaar wordt, dat geeft hij aan dat hij de meetperiode voor de omzetvergelijking één of twee maanden later wil laten aanvangen. Let op: de loonsom blijft evenwel de loonsom van maart, april, mei 2020;
- De werkgever noteert de verwachte omzet in de drie (3) maanden van de gekozen meetperiode en vergelijkt deze met de totale omzet in 2019. Deze deelt hij door vier (4), zodat beide cijfers zien op een omzet over een driemaandsperiode;
- de werkgever berekent vervolgens het procentuele omzetverlies en vult dit in op het aanvraagformulier;
- Tenslotte bevat het aanvraagformulier een nadere toelichting voor bijzondere situaties. Als voorbeeld worden genoemd concernsituaties en bedrijven die slechts een gedeelte van 2019 bestonden.
Nota bene: als de werkgever over meer dan een loonheffingnummer beschikt, dan dient hij meerdere aanvragen in te dienen. Let op: bij iedere aanvraag dient de werkgever het omzetverlies voor het hele concern in te vullen; bij elke aanvraag houdt de werkgever dus dezelfde meetperiode en hetzelfde omzetverlies aan.
Vaststelling definitieve compensatie
Binnen 24 weken na afloop van de periode waarover de NOW is toegekend, dient de werkgever een definitieve vaststelling van de looncompensatie aan te vragen. In beginsel zal hij een accountantsverklaring moeten overleggen. Het UWV maakt vervolgens binnen 22 weken een eindafrekening. Een eventueel te hoog of te laag uitgevallen voorschot wordt daarbij verrekend.