Hoogte vergoeding
Voor de hoogte van die vergoeding dient niet te worden aangesloten bij de ‘Compensatieregeling bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid‘ van het UWV, aldus de Hoge Raad. De vergoeding hoeft echter niet hoger te zijn dan de transitievergoeding die verschuldigd zou zijn bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst op de dag na die waarop de werkgever wegens arbeidsongeschiktheid van de werknemer de arbeidsovereenkomst zou kunnen beëindigen.
Uitzondering medewerkingsplicht werkgever
De werkgever hoeft niet mee te werken met het verzoek van de werknemer indien de werkgever een gerechtvaardigd belang heeft bij instandhouding van de arbeidsovereenkomst. Daarbij valt te denken aan het bestaan van reële re-integratiemogelijkheden voor de werknemer.
Juridische uitdaging of HR vraagstuk?
CLINT | Littler zorgt voor heldere oplossingen. Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.
Wachten tot AOW-gerechtigde leeftijd, mag dat?
Werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, hebben geen recht op een transitievergoeding. Daar maken werkgevers in de praktijk gebruik van in de discussie over slapende dienstverbanden door tijd te rekken. De Hoge Raad steekt daar handig een stokje voor door expliciet te benoemen dat het gerechtvaardigd belang van de werkgever bij instandhouding van de arbeidsovereenkomst niet kan zijn gelegen in de omstandigheid dat de werknemer op het moment dat hij zijn beëindigingsvoorstel doet, de pensioengerechtigde leeftijd bijna heeft bereikt.
De volledige beslissing van de Hoge Raad vindt u hier.